28-03-16

Mijn laatste CvI conferentie

Op 6 en 7 April vindt in Groningen de CvI - conferentie 
Nait Soez'n, moar Broez'n plaats. Dat wordt mijn laatste!. In het kader van 'niet omdat het moet maar om dat het kan', stop ik per 1 oktober met mijn werkzaamheden in loondienst bij het ROC Nijmegen. Ik ga (hopelijk) genieten van wat meer vrije tijd. 

Ik weet nog goed dat ik de eerste keer dé conferentie bezocht. het was denk ik ongeveer in 2000. Ik mocht alleen 's avonds in Veldhoven langskomen om een demonstratie in een soort 'Idols voor ICT' te geven over het programma 'Vents'. Vents was een combinatie van een digitaal project/game/leer-situatie waarin MBO-studenten via de PC (koptelefoontjes op) leerden exportdocumenten in te vullen. Dit programma bedacht door het ROC-Nijmegen (opleiding IHGH) was door Edu'actief Goeroe Rob van der Ploeg op de markt gebracht en ik mocht dat voor een volle zaal demonstreren. Mijn eerste presentatie en daarmee mijn eerste schreden op het pad van 'onderwijs en ICT'. Vele stappen zouden nog volgen. Zeker geïnspireerd en gesteund door de nodige CvI-conferenties. 

Na Vents kwam 'Schonenvaart', een digitale leer- en werkomgeving voor studenten economie die zijn tijd en daarmee de docenten die er mee aan de slag gingen iets te ver vooruit was. Het bracht mij het inzicht dat voor ICT-toepassingen er in het onderwijs nog een lange weg te gaan was, zowel voor ontwikkelaars als voor minder vaardige (en -didactisch- kundige) gebruikers. 

Daarna was ik als MBO-ambassadeur van Kennisnet het natuurlijk aan mijn stand verplicht om iedere keer een workshop te geven als dé Conferentie lang kwam.
 • Pelgrimage: een Europees project waarbij door uitwisseling van didactische tools en een framework daarbij kennis gedeeld werd.
 • Prezi: Samen met Hedwyg van Groenendaal liet ik zien hoe je deze presentatietool in het onderwijs kon inzetten
 • De kennisclips: Ik deelde de ervaringen in het maken van weblectures . Olaf Lawerman van Company webcast en ik hielden een sessie over een aanpak voor het onderwijs
En nu in Groningen wil ik graag demonstreren hoe een ROC (soms tegen de verdrukking van beslissingen van bestuurders in) de aanschaf van een ELO gebruikt om onderwijsvernieuwing met ICT een stimulans te geven. 

De conferenties hebben me altijd veel gebracht. Vernieuwende presentaties, inzichten, leuke gesprekken, ontdekken waar anderen mee worstelen, plezierige collega's en een goede organisatie. 
Ga ik het onderwijs missen? Best wel. Daarom blijf ik als eenpitter Hanzie54 nog wel even actief met workshops Prezi, Moovly (animatiefilmpjes), de inzet van kennisclips in het onderwijs en 'digitale didactiek'.  Jullie weten me vast te vinden.

Maar nu Nait Soez'n, moar Broez'n en aan de slag als EDU-blogger op mijn laatste CvI conferentie!

Hans Steeman
(hanzie54@gmail.com)

2 opmerkingen:

 1. Leuk om je ervaringen met dé conferentie op een rijtje te zien, Hans. Ik loop er ook alweer heel wat jaartjes rond en kijk er elk jaar weer naar uit. Ik mag toch wel hopen dat je als je stopt, je nog steeds nieuwsgierig blijft als het om onderwijs vernieuwing gaat en ik hoop dat je blijft delen via Twitter. Ik zie je in ieder geval weer in Groningen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Annet
  Natuurlijk blijf ik nieuwsgierig... Zit in de aard van het beestje hé....Zie je in Groningen !

  BeantwoordenVerwijderen