31-03-16

Pre-conferenties


Dit jaar kennen we het verschijnsel van diverse pre-conferenties. Ze lijken mij een variant van de verdiepingssessies uit het verleden. De naam suggereert dat ze aan de echte conferentie vooraf gaan. Maar, daar waar de echte conferentie voor iedere inschrijver toegankelijk is, zijn aan vier van de zeven pre-conferenties toegangsvoorwaarden verbonden (los van de capaciteitsvoorwaarde). Eentje vraagt zelfs geld. Eigenlijk zijn het besloten bijeenkomsten. En als ik me de deelnemers van de voorgaande conferenties voor de geest haal, dan zijn die voor het grootste deel boven de 35, geen lid van een studentenraad en al helemaal geen lid van een cvb. Ik behoor zelf ook tot die meerderheid. Ergo: het grootste deel van de conferentiedeelnemers heeft geen toegang tot meer dan 50% van de pre-conferenties of moet er extra voor betalen. De spoeling wordt daardoor wel heel erg dun. Kan dat de bedoeling zijn?

2 opmerkingen:

 1. Beste Paul,
  Je verhaal klopt. De preconferenties gaan aan de conferentie vooraf en zijn daardoor ook toegankelijk voor mensen die de conferentie niet bezoeken.
  Het aantal preconferenties is de laatste jaren toegenomen en zijn inderdaad vaak bedoeld voor een specifieke doelgroep zoals studentenraden of young mbo. Die doelgroep is ook zelf de organisatie.
  De bijeenkomst van young mbo is dus voor mensen onder de 35.
  Er moet zelfs worden betaald, klopt er wordt een minimale bijdrage gevraagd in de kosten.
  De spoeling wordt dun,... Nee hoor vroeger hadden we een preconferentie nu bezoeken ca 200 mensen de preconferentiie
  En dat is de bedoeling.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha die Paul,
  Goed om te lezen dat je al zo serieus aan het voorbereiden bent op volgende week. Een goede voorbereiding maakt een deel van de conferentie!
  En ik heb goed nieuws voor je:
  Als conferentieblogger heb je namwelijk een streepje voor:
  Jij mag ook bij die young mbo sessie naar binnen!
  Dat maakt jouw spoeling gelijk weer een stuk dikker:-)

  BeantwoordenVerwijderen