06-04-16

Instructievideo's in de les bij ROC Friese Poort

In de eerste ronde bezocht ik de presentatie Praktijkvoorbeelden: instructievideo's gebruiken in de les van Jorrit Arntzen en Joost Willems (ROC Friese Poort). De presentatoren begonnen door zich voor te stellen met de mobiel op een selfie stick en hun rug naar de zaal. De selfiestick was volgens hen zo populair omdat mensen tegenwoordig graag willen laten zien waar zij mee bezig zijn. Ook vloggers als Enzo Knol, die een inkijkje geven in hun dagelijkse leven, zorgen ervoor dat je je als kijker met hen verbonden kan voelen en dat spreekt onze studenten aan. Een filmpje van al gauw 30 minuten van Enzo vinden ze qua lengte ook geen probleem. De beide presentatoren vinden het dan ook bij hun instructievideo's belangrijk dat de docent/verteller in beeld is.

De belangrijkste kenmerken van vloggen zijn:
  • constante kwaliteit (dus een zelfde format, regelmatig iets nieuws plaatsen)
  • interessante content
  • Humor
  • positieve houding
  • actieve interactie met publiek
Dit zijn ook punten die voor een instructievideo goed werken.
Qua techniek voor het maken van instructievideo's is gekozen voor Presentations2Go, waarbij gewerkt wordt met een verrijdbare opstelling waarmee lessen of presentaties kunnen worden opgenomen, maar ook met een klein apparaat met een webcam erop dat met een start en stop knop eenvoudig te bedienen is. Er is combinatie in beeld van een Powerpoint presentatie en een beeld van de docent zelf. Bij Presentations2go zijn er ook mogelijkheden om interactie in te bouwen, bijvoorbeeld doordat studenten aantekeningen bij een video kunnen zetten, vragen erover kunnen stellen, of een docent stukjes uit een video kan selecteren. Ook werd nog de tool Powtoon genoemd, om animaties aan video toe te voegen. Ook bestaat er Open broadcaster software, een open source pakket, wat momenteel door Friese Poort wordt onderzocht samen met Presentations2go.
2 voorbeelden werden genoemd waarbij de video's (naast instructiefilms voor de lessen) worden ingezet. Tijdens lunchpresentaties worden bij Friese Poort bepaalde ict toepassingen uitgelegd, maar daar kan niet iedereen bij zijn. De opnames van deze presentaties worden daarna voor alle medewerkers beschikbaar gesteld. Verder filmt men ook docenten die over niet al te lange tijd met pensioen gaan en die een grote hoeveelheid waardevolle praktijkkennis te delen hebben die anders verloren zou gaan voor de school.
Om de docenten te leren werken met al dat moois zijn er trainingen opgezet volgens een bepaald model, waarbij de fases inspireren, trainen, toepassen en transfer achtereenvolgens worden doorlopen. Men gaat bij Friese Poort de komende tijd 60 teams op deze manier trainen. Er is daarbij bewust niet gekozen voor enthousiaste enkelingen, maar voor een training met een heel team. Daarbij probeert men in de training zoveel mogelijk aan te sluiten bij hun wensen voor de praktijk van nu.
Natuurlijk sloten we de sessie af met een selfie van de presentatoren voor de hele groep en we konden vervolgens nog de hard- en software van dichtbij bekijken en gebruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten