06-04-16

Studentenportaal in de cloud - Frans van Neerbos, Sandra van Eys

Na een speurpuzzeltocht van 10 minuten hebben we de theaterpodiumzaal eindelijk gevonden....

Deze presentatie van het ROC van Amsterdam en ROC Flevoland zou oorspronkelijk mede worden gegeven door directeur ICT Rob Keemink. Rob is echter per 1 april in dienst van ROC van Nijmegen dus is dit stokje overgenomen door (de volgens Sandra veel leukere) Frans van Neerbos die de rol van Rob heeft overgenomen.

Frans vertelt hoe alle elementen voor het studentenportaal zijn opgeleverd. En de pagina voor de studenten dus ook. En nu Werken Ze Er Niet Mee!! Hoe komt dat nu?
Nieuws: wordt niet goed bijgehouden, niet op opleidingniveau, niet op college-niveau en niet op ROC niveau. En als het er al staat, is het niet interessant (voor de student). En omdat men het nieuws op het portaal niet leest, gaat iedereen weer mailen (!)
Rooster: klopt soms niet...
maar het belangrijkste: het staat niet op je telefoon.... Een student wil graag zijn roosterwijzigingen op zijn telefoon zien (kan ik uitslapen??) Frans stelt de vraag of je telefoon niet 'het portaal' zou moeten zijn? Die vraag heeft hij nu aan het onderwijs gesteld.


Sandra vertelt heel enthousiast over de inzet van Sharepoint voor haar onderwijsteam, het
docentgestuurde deel. Alle collega's uit het team weten welke zaken waar staan. Dus als zij om welke reden dan ook uit zou vallen, is duidelijk waar alle spullen zijn. Inclusief de door studenten ingeleverde zaken. Dus voor het onderwijsteam werkt het. Voor studenten, is haar conclusie, werkt het nu niet. Studenten werken primair met hun telefoon. Daar doen ze alles. Dat geldt trouwens ook voor Sandra zelf. Voor haar begint en eindigt de dag ook op haar telefoon.

De vraag is nu wat het ROCvA/ROCFl nu moet gaan doen...
tips uit de zaal:

  1. zorg dat je roosterinformatie klopt (real-time)
  2. rooster moet mobiel beschikbaar zijn (en kloppen)
  3. hadden we al genoemd dat het rooster echt moet kloppen? Studenten moeten op de een of andere manier over de juiste informatie beschikken en niet voor niets op school te hoeven komen.
  4. apps kunnen aanpassen, gebruik maken van iconen.
  5. nieuwsapps met een cijfertje (maar ja, die app moet je dan wel hebben...)
  6. nieuws op beeldschermen bij het koffie-apparaat?

Sandra komt nog met de vraag of er binnen ROC's eisen worden gesteld aan de mate waarin men ICT-vaardig is. Vanuit het Noorderpoort komt het antwoord dat men wel leerbaar moet zijn en dat men bereid moet zijn e.e.a. te leren. Bij Sint-Lucas moeten alle docenten binnen 4 à 5 weken een office 365 cursus doen. Verplicht, 5 avonden. Zelfs docenten met een tijdelijk contract!

Gelukkig is er nog voldoende uitdaging te vinden binnen Het ROCvA en ROC Fl. :-) Succes!!
Maaike

Geen opmerkingen:

Een reactie posten